Wie zijn wij

Wie zijn wij

V.l.n.r. Golan, Mariëlla, Cas en Cosmo (oudjaarsdag 2013)

Wij zijn Bas en Mariëlla en wonen samen met onze honden in het Friese plaatsje Gerkesklooster. Sinds 2003 ben ik (Mariëlla) samen met mijn ouders in het bezit van onze allereerste Zwitserse Witte Herder, zijn naam is Cas en hij is geboren bij Erika Csobán van kennel White Angel of Pici in Hongarije. Met Cas heb ik veel ondernomen, van gehoorzaamheidscursussen tot geweldige showsuccessen. Hij was de hond die mij liet zien wat voor geweldig ras de Zwitserse Witte Herder is.

Het is natuurlijk niet bij één witte gebleven, in 2005 kwam Golan als pup bij ons wonen en in 2009 kwam daar Cosmo bij. In 2015 kreeg ik de unieke kans om opnieuw een hond te kunnen nemen van Erika in Hongarije, ditmaal hebben wij gekozen voor een teefje, haar naam is Hydra. Met de komst van Hydra ging een wens in vervulling, nogmaals een pup van Erika, de fokker van onze Cas.

In 2016 hebben wij een dochter van Golan aangekocht, omdat hij al op leeftijd begon te raken. Dat is onze Sinai en ondanks dat ze ook wel wat trekjes van haar moeder heeft, lijkt ze in veel opzichten op haar vader.

En ook wij weten dat wij ooit voor de moeilijke beslissing zouden komen te staan dat wij afscheid moeten nemen van onze honden. Op 11 september 2016 hebben wij na 12 jaar en 8 maand afscheid moeten nemen van onze eerste witte Cas. Ons kerstkind, onze Pici, onze Cas, mijn maatje, mijn schaduw, mijn soulmate… De zwaarste beslissing die wij ooit hebben moeten nemen, maar wel de enige juiste. Ondanks dat zijn kop nog zo graag wilde liet zijn lijf hem in de steek. Wij hebben ervoor gekozen Cas in zijn eigen geliefde tuin met iedereen waar hij gek op was in te laten slapen. Wij missen Cas enorm, maar zijn dankbaar dat hij zo’n lange tijd deel mocht maken van ons gezin en die van mijn ouders. Hij was en is een hele bijzondere hond.

Wij zullen in de toekomst zowel stokhaar als langstokhaar pups fokken, daar wij vinden dat beide vachtvariëteiten behouden moeten blijven. Karakter en gezondheid staat bij ons altijd voorop. Maar ook wij hebben een voorkeur hoe wij een witte graag zien. Wij houden erg van het type van hoe Cas als stokhaar was. Een mooi gebouwde hond, met een fijn karakter, een tikkeltje eigenwijs en een prachtige volle stokhaar vacht met een mooie volle kraag. Wij proberen dan ook zoveel mogelijk bij het type van Cas (stokhaar) en van Golan (langstokhaar) te blijven.

Mijn lidmaatschappen:

 • Federation Cynologique Internationale (FCI)
 • Raad van Beheer op Kynologisch Gebied in Nederland
 • Vereniging Zwitserse Witte Herder (VZWH)
 • Kynologisch maandblad “Onze Hond”

Ik ben in het bezit van de volgende diploma’s, certificaten en nascholing:

 • Paraveterinair (dierenartsassistent) niveau 4 Citaverde College Heerlen
 • Dierverzorging niveau 3 (verkort) Nordwin College Leeuwarden (behaald door extra Proeves van Bekwaamheid tijdens opleiding paraveterinair)
 • Vakbekwaamheid honden- en kattenbesluit Nordwin College Leeuwarden
 • Deelname Fokkerstour “DNA door Paul Mandigers” 2013 Raad van Beheer op Kynologisch Gebied in Nederland
 • Nascholing Paraveterinair IDEXX via werkgever
 • Nascholing Paraveterinair Bloedonderzoek bij dierenkliniek Horst via werkgever

Momenteel ben ik bezig met de volgende opleidingen:

 • Vakopleiding hondentrimmen via de Trimacademie
 • Kynologische Kennis 1